Spring naar inhoud

Managementsamenvatting

Highlights van 2020

Januari

LLO samenwerking scholen

Maandag 13 januari is het Tech-savvy traject van start gegaan. De ondertekening van de intentieverklaring tot samenwerking tussen Alfa-college, Drenthe College, Noorderpoort, Openbaar Onderwijs Groningen en Bossers & Cnossen vond plaats in Noorderpoort Kasteel.gro, waar Tech-savvy gevolgd gaat worden. Dit traject voor toekomstbestendig leven, leren en werken is bedoeld voor alle medewerkers van de deelnemende onderwijsinstellingen.
Lees meer>> 

Februari

Training 'stoppen met roken' voor studenten

In februari werd in Hoogeveen de allereerste training ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr voor studenten gehouden. Op 4 februari vond deze training plaats in de Ambiance aan de Voltastraat. 
Het komt niet vaak voor dat een school dit aanbiedt, maar het Alfa-college hecht waarde aan de gezondheid van haar studenten.
Lees meer>> 

Maart

Landelijke TaalHelden Publieksprijs voor 2 van onze studenten

Onze cursisten Henk Bruinink en Henk Bijholt hebben dinsdag 3 maart de landelijke TaalHelden Publieksprijs gewonnen. Henk en Henk kregen de meeste stemmen van het publiek en wonnen daarmee als duo deze categorie. De TaalHeldenprijs is door de Stichting Lezen & Schrijven in het leven geroepen om mensen en organisaties in het zonnetje te zetten die zich inzetten voor het terugdringen én voorkomen van laaggeletterdheid.
Lees meer>>

April

Alfa's Goud, deze keer online

Wie was het Beste leerbedrijf, de Beste praktijkopleider, de Beste docent, de Beste student en de Beste student buitencategorie van dit schooljaar? Geen volle zaal dit keer, wel een druk bezocht kanaal: tijdens het allereerste online event van het Alfa-college werd de uitslag op dinsdagavond 7 april live via YouTube bekend gemaakt.
Lees meer>>

Mei

Studenten nemen coronatesten af

Deze helden werkten in een coronatent bij Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen en namen tests af om te onderzoeken of iemand besmet is met het virus. Oud-student Mayke heeft twee van onze huidige studenten Doktersassistent ingewerkt. Klik hier voor het filmpje 

Juni

Studenten winnen prijs voor meest innovatieve idee

Studenten Pepijn Root, Ashanti Talens en Glenn Groenhuis van het Alfa-college hebben bij de internationale wedstrijd Energy Challenge met hun persluchtbatterij de prijs voor meest innovatieve idee gewonnen. Tijdens deze challenge, die is georganiseerd vanuit het internationale samenwerkingsproject Energyducation, onderzochten veertig van onze studenten Engineering Installatie- en Elektrotechniek (I&E) en Human Technology en die uit Spaans Baskenland, Zwitserland en Duitsland het energieverbruik van hun eigen schoolgebouw. Lees meer>>

Juli

Diploma-uitreiking in coronatijd

Iedere locatie deed het op haar eigen ludieke manier; de diploma-uitreiking voor de studenten die in 2020 hun MBO diploma behaalden. De 189 studenten van onze locatie Boumaboulevard kregen hun diploma overhandigd in het stadion van FC Groningen. Een mooi moment, helaas zonder publiek, maar met mooie woorden én een livestream voor de kijkers thuis! 

Augustus

Nieuwe opleiding commercieel energie technicus

We startten in augustus 2020 met de nieuwe BOL-opleiding Commercieel Energie Technicus. De opleiding is geïnitieerd vanuit Fieldlab Practice in samenwerking met bedrijven en Gas 2.0 en staat volledig in het teken van de energietransitie. Onze studenten maakten kennis met nieuwe technieken op het gebied van duurzame energie.
Lees meer>>

September

Alfa-college eerste roc met bibliotheek op school

Op 1 september ondertekenden Joze Kienstra, opleidingsmanager van het Alfa-college locatie Kluiverboom, en Rachel van den Hoogen, bestuurder van Biblionet Groningen, de samenwerkingsovereenkomst voor de duur van drie jaar. Gezamenlijk dragen ze bij aan het vergroten van het leesplezier, de leesmotivatie en het leesgedrag van de studenten. De studenten worden dan ook actief betrokken bij de samenstelling van de collectie van ‘De Bibliotheek op school’. Lees meer>>

Oktober

Duurzaam en circulair bouwen aan de toekomst

De verbouwing van onze locatie aan de Voltastraat in Hoogeveen bevindt zich in de laatste fase. De nadruk bij de verbouw ligt op duurzaamheid en circulair werken. Kijken naar hergebruik van materiaal, waar kunnen we overbodige materialen weer toepassen? Onze studenten bouwen mee aan de toekomst en doen waardevolle ervaring op voor later! klik hier voor de video.

November

Bouw tiny house op waterstof gestart

Donderdag 26 november is de bouw van het Waterstof Tiny House officieel van start gegaan op het Alfa-college in Hoogeveen. Voor het mobiele tiny house wordt gebruik gemaakt van duurzame en circulaire materialen. De oplevering staat gepland in het voorjaar van 2021. Lees meer >>

December

Publieksprijs SustainaBul MBO

Het Alfa-college is trots op het behalen van de tweede plaats. Het is een bewijs dat we met de studenten écht meer waarde creëren voor een betere wereld. Het Alfa-college gelooft, net als SustainaBul-initiatiefnemer ‘Leren voor morgen’, met Claudy Jongstra écht het verschil te maken. Ze is een belangrijke inspirator voor de studenten, medewerkers en het netwerk in de regio om duurzaam te denken en te doen. Naast de publieksprijs is het Alfa-college op de 5e plaats van de officiele ranking terecht gekomen, de jaarlijkse ranglijst van duurzaamheid van het Middelbaar beroepsonderwijs. Lees meer>>

Volgend hoofdstuk: